לקראת פרישה...

לקראת פרישה...
אנשים רבים מחכים לרגע הפרישה "רק אפרוש ואעשה את כל מה שאני רוצה וחולם" ובאמת  ביציאה לפנסיה, או פרישה לגמלאות – שמות נוספים הניתנים לשלב זה, נפתח פתח לשינוי גדול בחיים, שינוי המאפשר לנו זמן פנוי לכל מה שרצינו ולא תמיד יכולנו לעשות בכל שנות העבודה. אולם, במידה שלא ניערך אליו נכונה, עשוי שינוי זה להיות קשה ואפילו טראומטי.

העבודה מספקת לאדם צרכים רבים הקשורים בשכר, סטאטוס, כבוד, אינטראקציות חברתיות ומימוש מקצועי. לאחר הפרישה צריך הפורש למצוא/להמציא לעצמו חיים מספקים, למלא את החסר ולתת מענה לצרכים רבים אחרים. נוסף לכך עולה חשש הנוגע לעתיד הכלכלי ולשינוי הבריאותי האופייני לגילאי הפרישה.

פרישה מהעבודה מסמלת את סופה של התקופה שבה סדר היום המאורגן שלנו נקבע כפועל יוצא מסוג העבודה והיקפה. תחביבים, בילויים וזמן עם המשפחה נדחקים לשעות שמעבר לשעות העבודה. לאחר הפרישה איננו נתונים עוד למסגרת ארגונית וחברתית קבועה, וסדר היום הופך ממובנה ומאורגן לעמום, גמיש וחסר צורה.

בדומה לתהליכי ייעוץ לבחירה תעסוקתית/ ייעוץ לקריירה, תכליתם של תהליכי הכנה לקראת פרישה  לסייע בעיצוב מערכת ציפיות ריאלית, הרחבת נקודת המבט וזווית הראייה באשר לתהליך הפרישה, הקניית כלים מגוונים ומיומנויות ספציפיות אשר יקלו על השינוי. בנוסף, ההיערכות מסייעת להפחתת אי הוודאות הנלווית לשינוי, לבחינת אלטרנטיבות למיצוי הזמן ותכנונו, ולשימוש מושכל במשאבים קיימים. הפרישה היא כר אינסופי של אפשרויות וחשוב לבחור נכון.

במסגרת תהליכי ייעוץ והכנה לקראת פרישה נעסוק במגוון נושאים, ביניהם:
* איתור כישורים, מיומנויות,  פנטזיות, אהבות, כישרונות והתנסויות קודמות.  מדובר בתהליך אקספלורטיבי  עדין הכולל היזכרות, נבירה, חקירה, חשיפה והיכרות מחודשת עם כל אותם  חלקים של האני, חלקם חבויים וסמויים מן העין, חלקם נשכחו, אחדים נקברו ברבות השנים תחת מעטה עבודה, התחייבויות ושגרה.
* הצבת מטרות, יעדים  ואיתור הזדמנויות תוך קישורם לעולמות התוכן שעלו בתהליך האקספלורציה.
* איתור חסמים  וגורמים מעכבי מימוש וביצוע - זיהוי מנגנונים פנימיים לא אדפטיביים, ביניהם דימוי עצמי, חוללות עצמית, פחדים, חרדות, אמונות ליבה וכו', וכן גורמים חיצוניים כגון מגבלות סביבתיות, נגישות, היעדר מנגנוני תמיכה חברתית ועוד.
* בניית תכנית חיים חדשה וריאלית לאור ההיכרות המחודשת עם העצמי על מגבלותיו. שילוב שאיפות ורצונות בהלימה ליכולות ולמנגנונים התומכים. הערכה מחודשת של צרכים וסדרי עדיפויות.
* בקרה והתאמה תוך מימוש הפרישה - חלק זה מהווה את החלק האופרטיבי, המעשי של אימון לקראת פרישה, ומשמעותו יישום והנגשת התובנות לכדי עשייה. במסגרת היישום צפויים לעלות חסמים נוספים אשר לא עלו בתהליך האקספלורציה, וההתמודדות עמם חיונית ומסייעת להפוך את תהליך הפרישה לחלק ונעים יותר. 

איך נראה תהליך הליווי/ייעוץ לפרישה?
אנו במשאב גלילי מאמינים כי על מנת להשיג את המיטב מתהליך הליווי/ייעוץ  לפרישה יש להתאימו אישית לנועץ. יש לקיים תהליך אינדיבידואלי, לייצר מרחב מוגן ויחסי אמון עם הנועץ. ההבדלים האישיותיים בין נועץ אחד למשנהו מחייבים הבנייה דינאמית של תהליך הייעוץ. משכו ותדירותו של התהליך יהיו תלויים בהתאמה ייחודית לנועץ.
לרוב תהליכים אלו אינם ארוכים במהותם, והם כוללים מספר מפגשים אישיים. אולם נועצים שונים יזדקקו למערך ייעוצי שונה, המכתיב מספר מפגשים שונה.
חשוב להכיר את קיומם של הבדלים בינאישיים בהקשרים אלו, ומתוך כך להיכנס לתהליך עם המשאבים ההכרחיים לצורך השלמתו. הפסקת התהליך בשלבים מסוימים עשויה להסב נזק העולה על התועלת, לפיכך יש להיערך בהתאם.

נשמח לעמוד לרשותכם לשאלות נוספות, הבהרות והרחבות.